torsdag 4 november 2010

Renoveringsutbrändhet

Det är lätt att ta på sig för mycket när man köper ett nytt hus eller ny lägenhet och jag har lärt mig lite knep med tiden hur man gör för att inte bli överväldigad.

Börja inte med perfektion som mål
Om det finns så mycket att göra i det nya huset att ni inte kan förutse när ni kommer att bli klara så är det dumt att ha perfektion som målbild; att allt måste bli helt rätt och perfekt på en gång. Vissa få delar som kök och badrum kräver noggrann eftertanke och planering och här är det svårare att ändra sig när beslutet väl är fattat men i resterande delar av huset finns alla möjligheter i världen.

Det är bäst att ta ett rum i taget och ta det till nivån beboeligt och först när hela huset har nått den nivån är det dags att forma rummen precis som man vill ha det. Risken finns också att man spenderar stora summor på tapeter och golv och efter att man fått bo in sig så inser man att rummen kanske ska ha helt andra funktioner och behöver en helt annan typ av inredning.
- Jag lärde mig av att göra om det före detta arbetsrummet på övervåningen till sonens rum och så fort han började gå och var lite mer självständig insåg jag att han kan ju inte gå upp till sitt rum själv och ska han vara där måste jag sitta bredvid hela tiden. Istället flyttade jag ner hans rum till nedervåningen och det är nu det rummet som ligger närmast vardagsrummet och köket, så när jag står och lagar mat kan han kila ut och in från sitt rum och det är lätt för mig att hålla ett öga på honnom men han kan ändå röra sig självständigt genom huset. Hade jag från början istället för att bara måla om väggarna i en härligt grön färg investerat i dyra tapeter och ett speciellt golv hade det gått förlorat, nu när vi bott in oss och vet att det här rummet ska han ha åtminstonde de närmaste åren så har tapeten åkt upp och rummet är mer format efter vad Bo trivs med.

Planera men sätt inte deadlines för varje projekt

När huset har nått nivån beboeligt så finns det inte egentligen någon stress att sätta en massa deadlines för att få huset perfekt.
- Det första stora projektet vi tog oss an var att måla om fasaden. Träfasader bör målas om ungefär var 10:e år beroende på vilken typ av färg och vilket märke du använder. Vårt hus var 9 år gammalt när vi köpte det och det var därmed dags att måla om fasaden. Vi satte en deadline att det skulle vara klart innan semestern var slut och därmed spenderade vi hela semestern med en pensel i handen, OM vi hatade de där penslarna efter några veckor. Hade panelen skadats och huset rasat ner om vi hade väntat till våren med det andra lagret ? Nej.
Den här sommaren hade jag väldigt många projekt och det var full rulle hela semestern men inte för en sekund kände jag någon stress eller känsla av tyngd. Skillnaden var att jag tog på mig projekten med en helt annan utgångspunkt, det fanns inget datum när varje del skulle vara klar. När jag ville gå och bada badade jag, när vi ville åka bort åkte vi bort, när jag ville lägga mig i solen med en bok gjorde jag det. Känn efter och tänk efter; är det världens katastrof om vi bara hinner bygga halva staketet? Nej. Det viktigaste är ju att må bra i hela familjen och att se till att få tid till varandra.

Skulle det varit så att det inte funnits tid över för varandra för huset skulle ha tagit för mycket tid så skulle jag inte ha gett på mig ett så stort projekt, det är viktigt att inte bara ta på sig det man klarar av utan även det man tycker är roligt och som man kan se sig göra med nöje.



Kramar till er

1 kommentar: