Hallen har som köket och korridoren en tapet med orangea blommor på en gul bas. Köket och korridoren har vi tapetserat om med en enkel vit tapet och det tapetvalet baserar vi på att korridoren inte har någon dagsljuskälla och kan därför lätt kännas mörk. Vi ville ha en ljus tapet och eftersom korridor och kök har en gemensam vägg i den öppna planlösningen ville vi genomgående använda samma tapet.
Med allt det vita behövdes något som drog till sig uppmärksamhet, något som hjälpte ögat att hitta ett naturligt fokus och vi funderade ut att tapeten i hallen kunde få den uppgiften. Så vi hade kommit så långt att vi hade bestämt oss för en dramatisk tapet men nu var frågan; vilken?
Efter att ha tittat på alla möjliga typer av mönster kom jag fram till att randigt var något som kunde vara dramatiskt men som jag ändå inte skulle tröttna på inom en snar framtid. Och då snubblade jag över en bild i en tapetpärm där de tapetserat horisontellt och det såg så spännande ut!
Här ser du projektet i full gång
Jag letade först tapeter på nätet men det är så svårt att få en känsla för färgerna men framförallt för strukturen och materialet. Vi åkte till Mattvaruhuset där de har de flesta tapeter som finns tillgängliga i Sverige. Att tapetsera horisontellt skiljer sig inte mycket från att tapetsera vertikalt, det är lite ovant till en början men se det absolut inte som ett hinder, man kommer lätt in i det då det är precis samma teknik som vid vanlig tapetsering.
Tapeten är en Easy up-tapet dvs du använder ett speciellt typ av lim som du stryker på väggen istället för på baksidan av tapetvåden. Du behöver därmed inte låta tapetvåderna ligga och svälla innan du sätter upp dem. Easy up-tapeter tycker jag också är lätta att flytta om du sätter dem lite snett, det är bara att dra av våden och sätta dit den igen. Just vår tapet finns inte kvar men de kommer ifrån Decor Maison och kollektionen heter Oas, tapeten här ovanför är från den kollektionen dock tapetserad vertikalt, givetvis kan man göra både och. Du kan titta på tapeten här på Tapetshopen.
Pallen är en gammal lårpall från IKEA som jag målat om och lagt ett fårskinn över. Tavlorna består av några gamla stuvbitar av tyger jag hade hemma med olika måsmotiv som jag sedan ramat in. Jag har aldrig tyckt om fåglar men just de här fastnade jag för.
Men efter att hallen fått sig ett rejält lyft med ny tapet och nytt golv (samma Laminat Valnöt av märket Emotions från K-rauta som ligger på resten av undervåningen) så började trappan se ledsen och bortglömd ut.
Trappan är en rak furutrappa och furu gulnar naturligt med tiden vilket kan vara riktigt fint men i vår hall såg den plötsligt bara bortglömd ut så jag satte mig ner och satte mig in i ämnet trapprenovering. Det skiljer sig egentligen inte särskilt mycket från trämöbelrenovering och är inte svårt. Om du väljer att måla hela trappan består underarbetet egentligen bara av att tvätta rent den och sedan är det bara att sätta igång. Du ska använda dig av ett trälack och du kan blanda till vilken nyans du vill hos din färghandlare eller ditt byggvaruhus. Om du väljer att lacka planstegen (trappstegen) så fråga efter en antihalk-produkt som du kan blanda i färgen så trappan inte blir för hal. Du kan även måla hela trappan med enbart lackfärg och sedan bara måla en rad längst ut på steget med din färg blandat med antihalkprodukten.
Vi har valt att betsa stegen men lacka räcket. Såhär långt har vi kommit hittills
Räcket är nu lackat och klart och nu väntar bara betsen. Som hemmafixare blir jag varm och lycklig i hela kroppen av att se så skarpa målarlinjer vid trappstegen som du kan se i närbilden.
Om du väljer att betsa stegen så måste du först slipa bort det befintliga lacket, alla trätrappor är antingen lackade eller beklädda med antingen tyg eller laminat. Om du har en trappa som ser ut som vår till ytan har den ett lager klarlack och allt klarlack måste slipas bort för att betsen ska komma åt jämnt över hela trappsteget. Avsluta med att rugga upp planstegen med ett grövre sandpapper, på det sättet suger trät åt sig betsen bättre. Betser tonar alltså träfärgen, du ser fortfarande alla kvistar och ådringar men du får den i precis den färgtonen du vill ha. Något som varit väldigt trendigt dom senaste åren är vita räcken och vangstycken (sidostycket på trappan) med valnötsbetsade plansteg. Jag har valt att betsa stegen i en vit nyans som heter Country White.
Jag återkommer med resultatet när betsingen är klar. Provbetsa på en plats på trappan som inte syns så väl och testa hur många strykningar du vill ha, det är det jag ska göra nu.
Ha en underbar dag i det soliga härliga vädret!
Therese
Ni är verkligen duktiga! Det ska bli roligt att följa din blogg!
SvaraRaderaKram Linda
Vad fint det blir! Ska också måla vår trappa!
SvaraRaderaKram Annika H F
Blir jätte fint :)
SvaraRaderaTack tjejer! Jag längtar efter att få klart betsen så trappan blir klar, just trappan använder man ju hela tiden och när jag väl börjar måste jag göra klart det för att vi ska kunna komma upp på övervåningen :)
SvaraRaderaKram!